top of page
  • Aagje Blok

Buchteln, recept uit BACK! Het Duitse bakboek


Kennen jullie Buchteln? Buchteln zijn een soort zoete gistbroodjes die je misschien in Oostenrijk weleens gegeten hebt, of in Beieren, al worden ze daar weer Rohrnudeln genoemd. Dat laatste is wat verwarrend, want ze hebben niets met Nudeln te maken, en om de verwarring nog groter te maken, bestaan er ook Dampfnudeln, maar die zijn weer anders. Anyhow....


Buchteln worden met de hand gerold en dan aaneen in een vorm gebakken, zoals je op de foto kunt zien. Van oudsher worden ze gevuld met kwetsenmoes, oftewel Powidl*, maar lekkere, niet te zoete jam smaakt ook prima. Je kunt ze als weelderig ontbijt serveren, als toet na een maaltijdsoep, bij de thee of koffie – wat je maar wilt. Guten Appetit!

voor 8 broodjes

75 g boter

100 ml melk

21 g verse gist of 1 zakje droge gist

250 g bloem

½ biocitroen

1 ei + 1 eierdooier

snufje zout

3 el suiker

150 g jam, bijvoorbeeld abrikozen- of pruimenjam

poedersuiker

1. Smelt de boter in een steelpannetje en zet weg. Verwarm de melk tot hij lauwwarm is, schenk de helft ervan in een kom en verbrokkel de gist erboven. Strooi er een klein beetje van de bloem over, dek de kom af en zet 35 min. op een warme plek zonder tocht, om het voordeeg te laten werken.

2. Rasp de schil van de citroen fijn en zet weg. Doe de resterende melk met het ei + de extra dooier, zout, suiker, citroenschil en 3 el vloeibare boter in een ruime kom en meng. Voeg het voordeeg en de resterende bloem toe en kneed tot een glad deeg. Dek af en laat 20 min. rijzen.

3. Bestuif je werkvlak met bloem en kneed het deeg nogmaals door. Verdeel het in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk tussen je handen tot een bolletje, druk dat dan platter tot een rondje, schep er een theelepel jam op en sluit het deeg eromheen. Probeer het goed dicht te krijgen, zodat de jam er straks niet uitloopt. Doop elk bolletje in de resterende gesmolten boter en leg in een ondiepe ovenschaal. Maak zo alle bolletjes en laat de Buchteln nog eens 20 min. rusten.

4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrijk de Buchteln met gesmolten boter, schuif de schaal in de oven en bak 20-25 min.; laat iets afkoelen en serveer, bestrooid met poedersuiker.

Dit recept komt uit ons boek Back! Het Duitse bakboek, ISBN: 9789082214918 – hier, online en bij de boekhandel te bestellen.


* Heb je toevallig ook ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu? Dan vind je daarin op blz. 184 een recept voor Powidl.


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page