top of page
  • Aagje Blok

Salzige Knabbereien | Hartige koekjes


Zelf zoutjes maken moeilijk? Welnee! Deze hartige koekjes zijn een stuk makkelijker te maken dan je zou denken, en je kunt wat smaken betreft eindeloos variëren. Lekker met een Duits biertje, glaasje wijn, glaasje Sekt….


Käsegebäck | Kaaskoekjes [muis]

voor circa 40 stuks


150 g geraspte geitenkaas*

150 g tarwebloem

snufje zout

1/2 tl (knoflook)peper

150 g zachte boter in vlokjes

1 eierdooier + 1 dooier voor de afwerking

kummel


1. Vermeng in een kom de geraspte kaas met de tarwebloem, een snufje zout en de peper. Voeg de boter en 1 eierdooier toe en kneed met de hand tot een glad deeg. Wikkel in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif je werkvlak met bloem, neem het deeg uit de koelkast en rol het tot circa 3 mm dik uit. Steek met een vormpje of bijvoorbeeld een klein glas koekjes uit en leg op de bakplaat.

3. Klop in een kopje de extra eierdooier los met 1 tl water en bestrijk de bovenkant van de koekjes ermee. Bestrooi met kummel naar smaak en bak in circa 20 min. gaar en goudgeel. Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.


* Kummel en geitenkaas zijn een geweldige combinatie. Houd je niet van geitenkaas? Maak de koekjes dan met geraspte oude kaas.


Curry-Nuss-Cracker | Kerrie-notenkoekjes


voor circa 50 stuks


150 g cashewnoten

70 g pistachenoten (gedopt gewicht)

200 g tarwebloem

1,5 tl zout

3 tl kerriepoeder

100 g zachte boter in vlokjes

80 g crème fraîche

1 ei + 1 dooier voor de afwerking


1. Maal de cashewnoten en 60 g pistachenoten fijn. Doe in een kom en vermeng met bloem, zout, kerriepoeder, boter, crème fraîche en het hele ei. Kneed met de hand goed door, wikkel in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif je werkvlak met bloem, neem het deeg uit de koelkast en rol het tot circa 3 mm dik uit. Steek met een vormpje of een klein glas koekjes uit en leg op de bakplaat. Hak de achtergehouden pistachenoten klein.

3. Klop in een kopje de extra eierdooier los met 1 tl water en bestrijk de bovenkant van de koekjes ermee. Bestrooi met de fijngehakte pistaches en bak in circa 12 min. gaar en goudgeel. Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.


Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.foto © uitg. aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page