top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: Zwiebelkuchen


We bakken vandaag een klassieke Duitse Zwiebelkuchen, maar dan vegetarisch. Natuurlijk met karwij, en wat kerstomaatjes om het net iets frisser te maken. Je kunt deze Zwiebelkuchen ook goed op een bakplaat maken; dan moet je op circa 30 min. in de oven rekenen. Serveer met een fris-kruidige salade, bijvoorbeeld van rucola.

voor 1 grote taart

voor de bodem:

250 ml melk

50 g boter + wat extra

400 g bloem + wat extra

1 zakje droge gist (7 g)

1 tl suiker

snuf zeezout

voor de vulling:

6 flinke uien

rood en wit

3 knoflookteentjes

3 el olijfolie

1 tl gerookt paprikapoeder

1 tl citroensap

1 tl karwijzaadjes

1 tl basterdsuiker

200 g zure room

200 ml slagroom

3 eieren

1 el maïzena

150 g kerstomaatjes

zout, peper

1. Verwarm de melk in een steelpan en laat de boter erin smelten. Meng in een kom de bloem met de gist en roer er vervolgens suiker, zout en de lauwwarme botermelk door. Kneed in 5 min. tot een glad deeg. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het deeg op een warme plek 30 min. rijzen.

2. Pel ondertussen de uien en snijd in dunne ringen; pel en snipper de knoflookteentjes. Doe de olijfolie in een ruime pan en voeg de uien en knoflook toe en breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en citroensap. Strooi de karwijzaadjes en de suiker erbij, leg een deksel op de pan en laat 30 min. zachtjes stoven. Laat iets afkoelen.

3. Vet een bakvorm (28 cm ø) in met boter en bestuif met bloem; klop het teveel aan bloem eruit. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vermeng in een kom de zure room met de slagroom, eieren en maïzena, breng op smaak met een flinke snuf zout en peper en schep door de uien. Was de tomaatjes en halveer ze.

4. Bestuif je werkvlak met wat bloem, leg het deeg erop en kneed het kort door. Rol het ter grootte van de vorm uit, druk uit op de bodem en maak flink hoge randen. Pas op dat er geen scheurtjes in de bodem zitten, want dan gaat de vulling lekken! Schenk de uienvulling op de bodem en verdeel de tomaatjes erover.

5. Bak 40-45 min. in de oven; de randen moeten mooi goudbruin zijn en de vulling binnenin moet gaar zijn. Pas op dat de bovenkant niet verbrandt; dek eventueel af met aluminiumfolie.

© foto casanisa @shutterstock

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page