top of page
  • Aagje Blok

ERDBEER-RHABARBER-GRÜTZE | rabarber-aardbeiencompote


Aangezien er weer volop rabarber is, leek het ons de hoogste tijd voor deze Duitse klassieker: Grütze. Grütze is een soort gekookte compote van allerlei soorten fruit die geserveerd wordt bij bijvoorbeeld vanillepudding. Het wordt in de regel gemaakt van zacht rood fruit en daarom vind je Grütze in de supermarkt vooral als ‘Rote Grütze’. Maar die kant-en-klare potten heb je echt niet nodig, want Grütze zijn loeisimpel om te maken. Wij vinden deze zomerse variant van rabarber en aardbeien – ook in de Engelse keuken een populaire combinatie – misschien wel het allerlekkerst. Simpel bolletje vanille-ijs erbij en je bent klaar. Guten Appetit!


voor 4


250 g rabarber

stukje verse gember (circa 4 cm), naar keuze

3 el suiker

250 g aardbeien

schil en sap van ½ limoen

1/2 vanillestokje

1 zakje vanillesuiker

1 el maïzena


1. Was de rabarber en snijd in stukken van circa 3 cm. Trek eventuele draden los en verwijder lelijke stukken. Schil en rasp de gember. Doe de stukjes rabarber samen met 2 el suiker, 1 el water en de gember in een pan en verwarm 10 min. op laag vuur. Was ondertussen de aardbeien en verwijder de kroontjes; houd een paar aardbeien achter, snijd de overige in vieren. Meng de kleingesneden exemplaren in een kom met 1 el suiker en het sap en de fijngeraspte schil van de limoen.


2. Splijt het vanillestokje en schraap het merg boven de rabarber eruit. Doe ook de vanillesuiker erbij en giet er 200 ml water op. Zet het vuur middelhoog en laat 7-8 minuten stevig doorkoken.


3. Roer de maïzena in een kopje los met 2 el koud water. Zet het vuur onder de rabarber lager, voeg het papje en de kleingesneden aardbeien toe en laat nog 2 min. koken tot de rabarber is ingedikt. Neem van het vuur en breng eventueel op smaak met wat extra suiker; schep de hele aardbeien erdoor. Zet tot gebruik in de koelkast.


Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! De Duitse vegetarische keuken, dat je in de (online) boekhandel kunt kopen.


Foto © uitg. aagjeblok


#grütze #rabarber #aardbei #Duits

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page