top of page
  • Aagje Blok

Kaas-ui-sodabrood

Updated: Dec 8, 2020


Van vriendin Kirsten kreeg ik onlangs een zak bloem en een zak volkorenmeel van molen De Eersteling in Hoofddorp. Nou zien die zakken er al prachtig uit, maar… the proof is in the pudding. Of het brood, beter gezegd. En nu we toch Engels bezig zijn: een van de leukste Engelse culinaire bladen is het Sainsbury Magazine. Sainsbury is een grote Engelse supermarktketen, dus hun tijdschrift is een soort Allerhande – maar dan leuker. Enige probleem: ik nam een abonnement en vervolgens duurde het steeds meer dan een maand voor het nummer in kwestie daadwerkelijk met de post arriveerde. Zo zat ik dus begin januari gezellig naar de kerstsuggesties te kijken. Kortom: abonnement opgezegd, ik stort me tegenwoordig gewoon op hun website, waar ik een recept tegenkwam voor een kaas- en uiensodabrood.

Het bleek heerlijk, makkelijk én snel te maken, al had ik natuurlijk wel superbloem, met dank aan Kirsten en de Eersteling. O, en ook fijn: dit brood hoeft nauwelijks gekneed te worden.

Voor wie het Engels lastig vindt, bijgaand de vertaling. Dubbelkoolzure soda (of bicarbonaat of baking soda) is overigens een rijsmiddel, dat op zuur reageert – in dit geval de karnemelk. Je kunt het ook in Nederland krijgen, bijvoorbeeld bij Dille & Kamille en de AH.

Nodig:

400 g bloem

1 tl bicarbonaat

1 tl fijn zout, peper

1 bosje lente-uitjes, schoongemaakt en fijngesneden

125 g geraspte kaas

300 ml karnemelk

1 el melk

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestuif een bakplaat met een beetje bloem.

  2. Zeef bloem, bicarbonaat, zout en een flinke dot peper boven een kom en meng goed. Voeg het merendeel van de lente-ui en kaas toe; houd wat apart voor de bovenkant.

  3. Maak een kuiltje in het midden en giet de karnemelk erbij; roer om en kneed dan kort tot een glad deeg. Vorm er een bol van en leg die op de bakplaat. Strooi de resterende lente-ui en kaas erover en druk iets aan. Bestrijk de bovenkant dun met de melk.

  4. Bak het brood circa 40 min. in de oven tot het brood bruin is en hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat minimaal 30 min. op een rek afkoelen. [MT]

© foto: uitgeverij Aagje Blok | #sodabrood #bakken #snel #brood #kaasbrood

0 comments

Related Posts

See All

תגובות


bottom of page