top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: Hackfleischtaschen



Wist je dat er in ons boek Back! niet alleen maar zoete recepten staan? We hebben ook verschillende recepten voor brood – groot en klein –, hartige taarten en borrelhapjes zoals deze gehaktflapjes. Die, als je ze wat groter maakt en vergezeld laat gaan van een salade, ook heel geschikt zijn als maaltijd. Het lijkt even wat werk, maar het gaat heel gemakkelijk als je in het bezit bent van een pie-vouw-vormpje. Die zijn vaak te koop in een set van twee of drie verschillende formaten en die investering is zeker z’n geld waard.


Voor 10 stuks (of meer als je een kleinere pie-vorm hebt)

1 prei

2 knoflooktenen

2 el zonnebloem- of arachideolie

300 g lamsgehakt*

1 el tomatenpuree

1 tl komijnpoeder

1 tl paprikapoeder

¼-½ tl chilivlokken (naar smaak)

snuf zout

450 g bladerdeeg, vers of uit de diepvries

½ bos gladde peterselie

1 eierdooier

2 el melk

zwart en/of wit sesamzaad ter decoratie


1. Snijd het wit en lichtgroen van de prei in ringen en was die grondig. Pel en snipper de knoflooktenen. Verwarm de olie op hoog vuur en bak de prei tot de ringen goed bruin beginnen te kleuren; pas wel op dat ze niet verbranden. Zet het vuur lager, voeg de knoflook toe en bak kort mee; voeg ook het gehakt toe en bak rul. Bak de tomatenpuree heel even mee (zo neem je het ‘zurige’ weg) en breng het mengsel op smaak met de specerijen en een snufje zout. Schep uit de pan en laat goed afkoelen (anders zakt de vulling door het deeg). 2. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het bladerdeeg erop, om te ontdooien indien nodig. Steek vervolgens 10 cirkels uit van elk 10 cm ø.

3. Was de peterselie en schud goed droog; snijd fijn. Roer door het gehaktmengsel en schep steeds een hoopje vulling op een deegrondje. Klap dit vervolgens dubbel tot een maantje en druk de rand voorzichtig dicht. Klop in een kommetje de eierdooier los met de melk en bestrijk de flapjes ermee. Garneer met sesamzaad en bak 20-25 min. in de oven.

* Je kunt het lamsgehakt vervangen door elke andere soort vlees of vis, of gaan voor een vegetarische variant met bijvoorbeeld een groenten-/linzenvulling.


© foto: Uitgeverij Aagje Blok

Dit recept komt uit Back! Het Duitse bakboek, verkrijgbaar hier op de site en in de (online) boekhandel.


0 comments

Related Posts

See All
bottom of page