Iedereen kent ze wel, van die producten die je vroeger at (of juist niet – de buurkinderen kregen het wel en jij niet!) en die je niet echt mist, totdat je op een dag opeens denkt: hé, bestaat dat eigenlijk nog?
Vandaag: de sneeuwster. In de jaren ‘70 dé traktatie bij ons thuis op de zaterdagavond. Onder het genot van zo’n cakepunt met veel slagroom en advocaat kijken naar de weekendquiz (met Fred Osters caviarace – het favoriete onderdeel!) of één-van-de-acht. En niet vergeten 'm op tijd uit de vriezer te halen... En hij bestaat nog! Nog steeds bij diverse supermarkten in de bekende diepvriesvariant en bij sommige banketbakkers ook vers te krijgen. Maar je kunt 'm natuurlijk ook zelf maken, het is niet moeilijk.
voor het biscuitdeeg
4 eieren op kamertemperatuur 125 gr suiker 100 gr bloem 25 gr maizena voor de vulling 250 ml slagroom 1 zakje slagroomversteviger 2 el poedersuiker 150 ml advocaat voor de garnering poedersuiker 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde springvorm van 20 cm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Splits de eieren. Klop het eiwit en de suiker samen op, in stevige pieken. Mix dan een voor een de eidooiers er door, met de keukenmachine of mixer op een lage stand. Spatel daarna voorzichtig bloem en maïzena erdoor.
3. Doe het beslag in de vorm en bak in de oven in ca. 40 minuten gaar. Het biscuit is klaar als een satéprikker er droog uitkomt. Laat de cake 5 min. afkoelen in de vorm, haal hem dan eruit, verwijder het bakbapier en laat ‘m verder afkoelen op een taartrooster.
4. Klop de slagroom stijf met de versteviger en de poedersuiker. Snij de cake doormidden en leg de onderste plak op een bord of schaal. Verdeel de slagroom over de taartbodem en maak een lichte bolling in het midden. Verdeel de advocaat over het midden van de slagroom, strijk niet helemaal uit tot de rand.
5. Snijd een ster in de andere helft cake: snijd een cirkel acht maal in vanuit het midden tot ongeveer 2 cm van de rand. Leg deze plak voorzichtig op de slagroom/advocaat vulling en duw de zijkanten rondom iets naar beneden zodat de punten in het midden iets open gaan staan.
6. Laat de sneeuwster in de koelkast minimaal een uur opstijven en bestuif hem voor het serveren royaal met poedersuiker. [LT]
Comments